top of page
Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

İki Kahve Arası Anadolu Zanaatları

"Utku, kimi kıskanırsın?" diye sorsanız sanırım ilk aklıma gelen kişilerden birisi Tanem Sivar olur (Utku burada imrenmekten bahsediyor). İki yıldan uzun süredir CNN Türk'te sunduğu "İki Kahve Arası" programı ise benim bıkmadan usanmadan takip ettiğim, hayranlığıma hayranlık katan bir program oldu. Yaklaşık 20 dakika süren programlarda Tanem Sivar ve ekip arkadaşları her hafta İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli noktalarındaki zanaatkarlara ve niş mekanlara konuk oluyor, onlarla sohbet ediyor, kahvelerini içiyor.

İki Kahve Arası Anadolu Zanaatları

Yalan yok, programın ne zaman yayınlandığına bu yazıyı yazmaya karar verdiğimde baktım, Cumartesi öğleden sonraymış. Peki "İki Kahve Arası"nı nereden takip ediyorum? Tabii ki diğer tüm şehirli insanlar gibi internetten.  Uzun bir süredir yayınları izlemediğimi, bu soğuk hafta sonunda fark ettim ve daha evvel izlediğim-izlemediğim tüm yayınları bir solukta izledim. Videoları durdurdum, tanışmak isteğim ustaların yerini not aldım, hatta bazı arkadaşlarımı bu ziyaret planlarımda bana eşlik etmeleri için ikna bile ettim. 

İki Kahve Arası Instagram hesabından

Moda'da Sabahattin Şanlı'nın el yapımı çarıkları, Yalova'da belediyenin teşvikiyle yeniden canlandırılan geri dönüşüm kağıtları, Beykoz'da Rıfat Togay'ın el yapımı çömlekleri  ve dahasını zevkle yeniden izledim.

Çağın bizi sürüklemesi ile unutmaya başladığımız, hatta bilmediğimiz nice zanaat, çeşitli nedenlerle kendi başlarına kalmışken, bu program kısaca üzerinden geçerek hafızamızı tazeliyor. Üst-orta sosyoekonomik seviyede olan şehirli insanın el yapımı, el boyaması tasarım ürünlere yüzünü çevirdiği bir gerçek. Ayrıca sosyal sorumluluk dahilinde ekonominin ileri gelenleri de zaman zaman destek veriyor. Dilerim Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı da destek verir. (artırır değil; verir)

İki Kahve Arası'nı izlerken fark ettim ki, tüm bölümlerin ortak cümlesi: "Çırak bulamıyoruz. Bir çırağımız olsa da bilgimizi aktarsak." Fabrikasyon ile mücadele ederken, çoğu İstanbul'da olan ustaların dükkanlarının (atölyelerinin) kiralarının pahalı olması da önemli bir engel, devamlılık için. Yani rantsal dönüşüm kurbanı hepsi.  Son nesil zanaatkarlar henüz icralarına devam etmekteyken, keyifli seyirler,

Utku

Comments


bottom of page