Yıllar önce Barış Manço'nun ölümünün ardından Ali Kırca'nın hazırladığı ve sunduğu Siyaset Meydanı'nda kendisine özel bir program yapılmıştı. Siyaset Meydanı çocukları bilirler, programda sabaha kadar eğitim, müzik, tiyatro, siyaset, sokak, vs tartışılır, üzerine anekdotlar anlatılır, şarkılar söylenirdi; ne tuhaf. (Sanırım her şey yarım kaldı, ne tuhaf)
Barış Manço'yı kaybettikten 3 yıl sonra:
15 yıl evvel kompozisyon dersinde Edebiyat öğretmenimizin Barış konulu bir yazı beklemesi ile bu program aklıma gelmişti. O zaman video içerik siteleri olmadığı için aklımda kaldığı kadarıyla yazmıştım.
Orada Barış Manço'nun abisi Savaş Manço savaş sonrası gelen barışın insanlara etkisi dolayısıyla barış günleri olduğunu, bu günlerde kardeşi Barış Manço'yu çok kıskandığını isimlerini değiş tokuş yapmak üzere istek, hediye ve rüşvete başvurduğunu gülerek anlatmıştı.
Evet, herkes, her zaman barış istedi, barış istemeye devam ediyor. Evet barış çok güzel bir şey.
Ancak savaşın hakkını yemek istemem. Yaşam savaşı. Var olma savaşı. Onur savaşı. Ekmek savaşı. Keşke hiç savaşmak zorunda kalmasak fikrinin çok ötesinde; iyi ki mücadele var, iyi ki savaş var, iyi ki savaşımız var.
Tiyatrolar var olma savaşı vermeseydi; alternatif tiyatro olacak mıydı? İlerde bir gün Türkiye'de bugünün tiyatrosuna dair bir kitap yazıldığında bu mücadeleden bahsedilmeyecek mi? Dünyanın en iyi şiirleri insanlık savaşlarının ortasında yazılmadı mı? En iyi şarkılar güzel günlere hasretle çıkmadı mı? Yahu en güzel günlerimiz Gezi günleri değil miydi?
"Yaşasın Savaş" diye düşündükten, yazıyı yazdıktan 15 yıl sonra:
Barış istiyoruz diye sokaklarda koşmak istediğimiz bu günlerde bu yazıyı, dolayısıyla programı düşündüm. Bu kez aklımda kaldığınca yazmak istemedim, videoyu aradım. "Savaş kötü bir şey değildir, onur savaşı vardır." diyen nefis bir insanın olduğunu, onun da Atilla Özdemiroğlu olduğunu görünce kalbim dalga dalga çarpmaya başladı.
Canım Atilla Özdemiroğlu.
*1:55'te Savaş Manço konuşmaya başlıyor.
**Link kırılmış maalesef. Video bulabilirsem, ekleyeceğim.
Lisede yazdığım yazıyı bulabilmeyi çok isterdim. 15 yıldır üzerine fikir değiştirmediğim ender konulardan biri hakkında yazılı kanıtım olması iyi olurdu. Hem Barış Manço'ya, Hem Atilla Özdemiroğlu'na, hem de Siyaset Meydanlı çocukluğumuza selam olsun. Utku,
Commenti